Reporänta
Reporäntan, även kallad styrräntan, är Riksbankens främsta penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka reporäntan styr Riksbanken Sveriges ekonomi. Reporäntan styr hur mycket det kostar för banker och andra långivare att låna pengar från Riksbanken. Det påverkar i sin tur räntan på ditt bolån.
Reporäntan, även kallad styrräntan, är Riksbankens främsta penningpolitiska instrument. Det är med hjälp av reporäntan som Riksbanken har möjlighet att påverka Sveriges ekonomi. Vid sämre tider kan Riksbanken sänka reporäntan för att försöka få fart på landets ekonomi. Och i tider där det finns risk för en överhettning av ekonomin kan Riksbanken i stället välja att höja reporäntan för att kyla ner ekonomin. Riksbanken ger besked om reporäntan 6 gånger per år.
Reporäntan styr hur mycket det kostar för banker och andra långivare att låna pengar från Riksbanken. Det påverkar i sin tur räntan på ditt bolån och därmed hur mycket ditt bolån kostar.
- När räntan är låg är det billigare att låna pengar vilket gör att månadskostnaden för ditt boende blir lägre.
- När räntan är hög innebär det att dina bolåneräntor blir högre och att ditt boende kostar mer.
Här kan du läsa mer om hur reporäntan kan påverka ditt boende och din ekonomi.
Alla
Accepterat pris / Acceptpris Acceptpris eller accepterat pris är det pris en säljare kan tänka sig att sälja sin bostad för.
Administrationsavgift Administrationsavgift är en avgift en bank eller annan kreditgivare tar ut för att täcka administrativt arbete, till exempel med att skicka fakturor. Administrationsavgiften är olika hos olika banker. Tar du ett nytt bolån ska administrationsavgiften stå med i de allmänna villkoren för lånet.
Alternativregeln till amorteringskravet Vill du utöka ett bolån som du tecknat före 1 mars 2018 kan du välja mellan två sätt att amortera av tilläggslånet. Du amorterar då enligt huvudregeln eller enligt alternativregeln.
Amortering En amortering är en avbetalning på en skuld, till exempel ett bolån. Du kan dela upp amorteringen av ditt bolån på olika sätt, till exempel månadsvis eller kvartalsvis. Att amortera av ett bolån är i sig ett sparande. När du minskar ditt bolån ökar samtidigt ditt innehav i bostaden, och därmed ditt eget kapital.
Amorteringskrav Amorteringskrav är lagstadgade regler som avgör hur mycket du minst måste amortera på ditt bolån. I Sverige finns det i dagsläget två olika amorteringskrav.
Amorteringsplan En amorteringsplan är en plan för hur du ska betala av ditt bolån. När du tecknar ett nytt bolån ska du få en individuell amorteringsplan från din bank. Planen ska vara i ditt långsiktiga intresse och beskriva hur olika sätt att amortera påverkar din skuld och den totala kostnaden för ditt bolån på sikt. Se amorteringsplanen som ett underlag för din dialog med banken.
Amorteringsunderlag Amorteringsunderlag är ett dokument som beskriver bland annat vilka amorteringskrav du omfattas av för ditt bolån.
Andelstal En bostadsrättsförening är uppdelad i andelar, där varje bostadsrätt har sin andel i föreningen. Andelarna anges oftast procent.
Annuitetslån Annuitetslån innebär att du alltid betalar samma fasta summa till banken varje månad för ränta och amortering. I början består din månadsbetalning oftast mest av ränta och bara lite amortering. I takt med att du betalar av ditt bolån betalar du sedan allt mindre i ränta och allt mer i amortering varje månad.