Elavtal i din bostadsrätt – vad gäller för dig?
Med höga elpriser kan elräkningen bli hög, även för dig som bor i lägenhet. Här reder vi ut vad du behöver ha koll på när det gäller elavtal i din bostadsrätt.
Elavtal, elförbrukning och elområden, ord och siffror haglar och varningar om höga elpriser står som spön i backen. Det verkar bli dryga elräkningar att betala i vinter och det påverkar även dig som bor i bostadsrätt. Men det finns sätt att hålla elkostnaderna nere.
Elkostnad i lägenhet – ingår el i avgiften?
Ibland ingår hushållselen för lägenheten i månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. Då kan du inte påverka elkostnaden mer än indirekt, genom att försöka minska elförbrukningen så gott du kan så att månadsavgiften inte behöver höjas på grund av allt för höga elräkningar hos föreningen.
Det vanligaste är dock att du som ägare av en bostadsrätt har egen elmätare, och betalar utifrån hur mycket el du själv använder. Då ingår elen alltså inte i månadsavgiften. Fördelen är att du då kan påverka din elkostnad, både genom att minska din elanvändning och genom att välja rätt avtal. För du vet väl att du kan välj elavtal för din bostadsrätt?
Elpriser & elavtal i bostadsrätt
Det lönar sig ofta att vara en illojal elkund och titt som tätt jämföra erbjudanden och göra aktiva val. Väljer du inte får du så kallat anvisat pris som är dyrare än om du själv hade gjort ett val. Därför är det viktigt att ha koll på detta med elavtal i bostadsrätt.
Det enda du inte själv kan välja är vilket nätbolag som sköter överföringen av elen. Alla elkunder betalar nätavgift till det nätbolag som ansvarar för elöverföringen i området där de bor.
Det du kan välja är:
- elhandelsbolag
- fast eller rörligt elpris
- om du vill ha timavtal eller inte.
Välj elhandelsbolag…
Kolla upp vilka erbjudanden som finns på marknaden. När du väljer elavtal till din bostadsrätt kan du få rabatt på själva priset per kilowattimme (kWh) och/eller på den fasta månadsavgiften. Använd gärna jämförelsetjänster, de brukar också hjälpa till vid ett eventuellt byte av elhandelsbolag.
…och fast eller rörligt elpris
Bestäm också om du vill ha fast eller rörligt elpris i lägenheten. Ett fast elpris är samma hela avtalsperioden medan ett rörligt elpris följer marknadens prisläge upp eller ner.
Ett bundet elavtal med fast pris är förstås bäst att teckna när elpriserna är låga, vilket ofta har varit på sommaren. Nu, hösten 2022, är elpriserna på bundna avtal ganska höga och det är svårt att avgöra om de är värda att teckna. Men binder du elpriset på till exempel ett år vet du ändå vilket elpris du har under de månaderna.
Väljer du rörligt elpris bör du ha koll på att det kan finnas en bindningstid då du inte kan säga upp avtalet. Om du tycker att det ändå känns ok behöver du komma ihåg att välja och teckna nytt elpris i god tid innan avtalet går ut.
Timavtal eller inte?
Eftersom elpriset svänger från dag till dag och timme till timme vore det smart att kunna använda till exempel tvättmaskinen när elen är som billigast – och då betala ett lägre pris. Det går, och det kallas timavtal.
För att skaffa timavtal i din bostadsrätt behöver tekniken hos dig vara anpassad för det. Du kontaktar elhandelsbolaget och avtalar om timmättning. De kontaktar i sin tur nätbolaget för den eventuella anpassning som behöver göras i din lägenhet. Nätbolaget har sedan tre månader på sig att se till att timmätningen fungerar hos dig.
Den oberoende Konsumenternas energimarknadsbyrå varnar dock för att teckna timavtal om man inte utnyttjar eller ens kan utnyttja möjligheten det ger. I så fall kan elräkningen nämligen bli dyrare med timavtal än utan. Dessutom har elnätsbolaget ingen skyldighet att ändra tillbaka om du skulle ångra dig.
Om du väljer rörligt elpris utan timprisavtal betalar du ett genomsnittligt timpris för månaden för alla dina använda kilowattimmar. Timpriset sätts på spotmarknaden för el. Då spelar det ingen roll för dig när på dygnet du använder elen, bara hur mycket el du faktiskt förbrukar.
Minska elförbrukningen i lägenheten & föreningen
Oavsett vilket elavtal du slutligen väljer kan du spara många kronor genom att använda mindre el. Och det gäller både hushållselen i din lägenhet och bostadsrättsföreningens gemensamma elanvändning för till exempel uppvärmning och belysning i allmänna utrymmen. (På samma vis gör du rätt i att försöka minska elförbrukningen i din lägenhet, även om din elkostnad är inbakad i månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.)
Prata gärna om hur ni kan hjälpas åt att spara el tillsammans. Ju mer ni kan minska elförbrukningen, desto mindre risk att ni behöver höja månadsavgifterna på grund av höga elräkningar.
Hur mycket stigande elpriser påverkar era månadsavgifter beror också på hur mycket ni i föreningen redan har tagit höjd för ökade kostnader. Kanske behövs nya investeringar för att spara energi i fastigheten nu, till exempel ett nytt system för uppvärmning? Om pengar redan finns avsatta för det i föreningens underhållsfond kan du och de andra medlemmarna slippa höjd avgift på grund av just det.
Så vad har vi lärt oss? Ta reda på hur du betalar för din hushållsel i lägenheten. Har du eget elavtal i bostadsrätten? Då finns det många kronor att spara på att välja rätt elhandelsbolag och typ av avtal. Försök också att minska elförbrukningen, både hemma hos dig själv och i bostadsrättsföreningen. Det tjänar både du, föreningen och miljön på.