Kontantinsats till lägenhet - räkna på ditt sparande
Hur mycket behöver du spara till kontantinsatsen till en lägenhet? Och hur lång tid tar det att spara? Ta hjälp av vår sparkalkyl för att beräkna kontantinsats och få koll på ditt bosparande.
Hur lång tid behöver du spara?
Tid till kontantinsats
Var vill du bo?
I menyn nedan ser du det genomsnittliga priset för en lägenhet på 30 kvadratmeter i landets största städer. Bostadens pris påverkar hur stor kontantinsats som behövs. Kom ihåg! Din inkomst avgör även hur mycket pengar du kan få låna från din bank.
En etta i centrala Stockholm kostar ca 3 150 000 kr, vilket innebär att kontantinsatsen blir minst 472 500 kr (15% av bostadspriset). Du behöver ha en stadigvarande inkomst på ca 40 600 kr per månad för att få låna upp till 85% av bostadens pris.
Exemplen utgår från att du har 15% i egen kontantinsats och lånar upp till 85%. Statistiken är hämtad från Svensk Mäklarstatistik i augusti 2022.
Hur mycket behöver jag i kontantinsats?
Hur mycket du behöver i kontantinsats beror på hur mycket lägenheten du vill köpa kostar. Kontantinsatsen är alltid minst 15 procent av bostadens pris. För en lägenhet som kostar 2 miljoner beräknar du kontantinsatsen så här: 0,15 x 2 000 000 = 300 000 kr. Och för en lägenhet som kostar 3 miljoner behöver du alltså 0,15 x 3 000 000 = 450 000 kr i kontantinsats.
Ska jag spara till handpenning också?
Handpenningen brukar vara 10 procent av bostadens pris och du betalar den till mäklaren efter kontraktsskrivningen. Handpenning är inte samma sak som kontantinsats, men däremot använder du en del av din kontantinsats för att betala handpenningen. Så nej, du behöver alltså inte spara extra till själva handpenningen. Du kan läsa mer om handpenning här.
Kan jag låna till kontantinsatsen?
Nej, du kan inte låna till kontantinsatsen, utan du behöver bospara på egen hand alternativt få hjälp av dina föräldrar eller någon annan närstående. Från banken kan du ta bolån på upp till högst 85% av bostadens värde, vilket styrs av regeln om bolånetak. Bolånetaket skyddar dig från att ta för stora lån och ta på dig en för hög risk.
I vissa specialfall kan du ansöka om ett privatlån till kontantinsats. Men tänk på att det kan innebära en hög risk, och att det är dyrt att ha mycket lån.
Hur mycket behöver jag spara till kontantinsatsen varje månad?
För att ta reda på hur mycket du behöver spara till kontantinsatsen till lägenheten du vill köpa behöver du ha koll på till exempel hur mycket lägenheten du vill köpa kostar, hur mycket du kan spara varje månad och vilken avkastning du kan förvänta dig på ditt sparande.
Låter det krångligt? Lugn! Verktyget på den här sidan hjälper dig. Fyll i lägenhetens pris och om du har något sparkapital sedan tidigare så visar kalkylatorn hur mycket och hur länge du behöver spara.
Det finns två sätt att använda sparverktyget. Du kan utgå från 1) tidpunkten då du vill köpa lägenhet eller 2) hur mycket du har möjlighet att spara varje månad.
- När vill du flytta? Titta på tidsangivelsen i sparverktyget och justera månadssparandet så att tiden i verktyget matchar den tidpunkt då du vill köpa din lägenhet. Kalkylatorn räknar ut hur mycket du behöver spara varje månad för att nå målet i tid.
- Hur mycket kan du spara varje månad? Fyll i den summa du kan lägga undan varje månad i verktyget så räknar kalkylatorn ut hur lång tid det kommer ta för dig att spara ihop till din kontantinsats. Ju mer du sparar varje månad, desto snabbare når du målet.
PSSSST…! Kalkylatorn räknar med en avkastning på 4 procent, men du kan justera även den siffran utifrån hur du placerar dina sparpengar.
Bostadsrätten – det rörliga målet
Har du letat lägenhet ett tag? Tänk på att du kan behöva justera ditt sparmål under tiden du sparar! Högre lägenhetspriser innebär att du behöver en högre kontantinsats. Se ditt sparmål som ett rörligt mål! Och kom ihåg att stämma av med jämna mellanrum så att ditt sparande ligger på rätt nivå. Om bostadspriserna stigit kanske du till och med behöver tänka om var du vill bo.
Känns det omöjligt att spara till kontantinsats?
Vi förstår att det kan verka svårt att få ihop till kontantinsatsen till en lägenhet. Men det är inte omöjligt! De två viktiga parametrarna är tiden och sparbeloppet. Har du möjlighet att börja spara tidigt (kanske redan när du sommarjobbar) är det lättare, eftersom du har längre tid på dig att lägga undan pengar, och dessutom hinner få viss avkastning på dina sparpengar. Men du kan också börja senare och i stället försöka spara mer varje månad. Båda sätten fungerar!
Det är aldrig för sent att börja spara, men var beredd på att du kommer att behöva spara ett högre belopp varje månad om du vill köpa lägenhet rätt så snart. (Kanske kan du också hitta en billigare lägenhet än du först tänkt dig?)
Tips & inspiration
Här nedan hittar du fler tips när det gäller att spara till kontantinsats. Där finns också artiklar om hur andra gjorde när de sparade för att kunna köpa lägenhet. Och du, nu när du har koll på ditt sparande har du tagit ett första, viktigt steg och är redan en bit på väg mot din egen bostad!