Köpa bostadsrätt – komplett guide
Att köpa bostadsrätt är spännande, men det är också mycket att hålla reda på. Särskilt om du gör det för första gången! Så var börjar du? Här guidar vi dig steg för steg på vägen mot din nya bostadsrätt, från kontantinsats och lånelöfte till kontraktsskrivning och inflyttning.
Välkommen hem till din nya bostadsrätt
När kontraktet är signerat och bolånet klart väntar ofta en lugnare period. Kanske är det ett par månader kvar tills du får flytta in i din nya lägenhet? Du kan använda tiden till att förbereda tillträdet och flytten. Detta är den sista delen av vår steg-för-steg-guide för dig som ska köpa bostadsrätt.
Här kommer vi att gå igenom:
Flyttförberedelser – flytten går smidigare om du planerar väl.
Hemförsäkring – ett måste från dag ett som ägare till din nya bostadsrätt.
Flyttanmälan och adressändring – snart har du ny adress.
El och andra avtal – se över vilka avtal du behöver teckna för din nya bostad.
Tillträdesdagen – äntligen får du nycklarna.
Första besöket – viktiga saker att tänka på.
Inflyttningen – välkommen hem!
Längst ner hittar du också lite tips på hur du kan tänka kring sparande och din ekonomi när du väl är på plats i din nya bostad.
Förbered själva flytten
Att flytta innebär en hel del att fixa med, men planerar du väl kommer flytten att gå smidigt. Sådant som kan vara bra att förbereda är till exempel:
- Boka flyttfirma eller släpkärra och annat du behöver om du själv sköter flytten. Om du vill ha hjälp av familj och vänner är det bra att prata med dem i god tid också.
- Planera packningen. Fixa flyttkartonger, papperskassar och annat du behöver. Flytten blir enklare och säkrare om du packar lagom tungt och inte alla dina tyngsta böcker i samma låda… Skaffa därför gärna några extra flyttkartonger och packa tyngre föremål i mindre kassar. Glöm inte eventuella förråd!
- Börja packa i god tid och räkna med att det tar längre tid än du tror. Packa sådant som är ur säsong eller som du inte använder så ofta först. Kanske kan du passa på att rensa ut sådant som du kan sälja, skänka eller återvinna så att du slipper flytta onödiga saker till ditt nya boende.
- Ordna flyttstädning om du lämnar en bostad. Fastighetsmäklarförbundet har en checklista för flyttstädning som du kan gå efter om du flyttstädar själv. Du kan också anlita en städfirma som sköter flyttstädningen åt dig. Boka i god tid.
- Något som ska fixas i ditt nya boende? Har du planritning och mått från din nya lägenhet kan du förbereda en hel del redan innan du är på plats. Vill du boka hantverkare eller beställa nya möbler är det bra att vara ut i god tid.
- Planera flyttdagen. Förbered det du kan och se till att alla inblandade vet vart de ska och vilken tid de behöver vara på plats. Det tar tid att flytta! Ha ett körschema med marginal för oförutsedda händelser. Glöm inte att räkna in pauser för fika och mat.
Teckna hemförsäkring
Även om du inte flyttar än på ett tag måste du ha en hemförsäkring för din nya bostad från dag ett. Den gäller också om något skulle gå snett under flytten.
Teckna därför en hemförsäkring med start det datum du får tillträde till lägenheten. Bor du i bostadsrätt behöver du en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Här kan du jämföra alternativ från olika försäkringsbolag.
Gör flyttanmälan & adressändring
För att få rätt folkbokföringsadress efter flytten ska du göra en flyttanmälan hos Skatteverket. Då uppdateras din adress automatiskt hos alla myndigheter.
Gör också en flyttanmälan hos Adressändring för att ändra din adress hos postoperatörerna. Meddela familj och vänner din nya adress, de vill säkert komma på besök när du är på plats i din nya bostad! Kanske behöver du också anmäla din nya adress till vissa företag? Vill du vara säker på att din post kommer rätt även efter att du har flyttat kan du beställa eftersändning av posten till din nya lägenhet.
Teckna avtal för el med mera
För att du ska kunna bo i din lägenhet behöver du också ha avtal för el och liknande. Vatten och värme ingår ofta i månadsavgiften men detta skiljer sig åt mellan olika bostadsrättsföreningar.
Kontrollera därför vilka avtal du själv behöver stå för, det kan till exempel stå i objektsbeskrivningen eller på föreningens webbplats. Vissa föreningar har också en Facebook-grupp där du kan ställa frågor.
- För att få el till din nya lägenhet behöver du två avtal. Avtalet för att använda elnätet kallas elnätsavtal. Det tecknar du med det företag som äger elnätet där du bor. Du hittar alla elnätsleverantörer här. Du behöver också ett elhandelsavtal för den el du förbrukar. För elhandelsavtalet kan du själv välja den elleverantör som passar dig. På Elpriskollen kan du enkelt jämföra.
- Dubbelkolla om du behöver teckna avtal för vatten och avlopp (eller förbereda flytt av ditt befintliga avtal).
- Teckna också nya avtal (eller flytta befintliga avtal) för bredband, tv, gas eller annat du behöver i din nya lägenhet. Det är bra att vara ute i god tid så att du vet att allt fungerar den dag du flyttar.
- Har du en bil och behöver parkering vid din nya bostad? Undersök hur du bäst löser det. Kanske behöver du stå i kö för en parkeringsplats. I vissa städer kan du också ansöka om boendeparkeringstillstånd för parkering på gatan.
Kom också ihåg att avsluta befintliga avtal som du inte kommer att behöva i din nya lägenhet i tid.
Tillträdesdagen
Vid tillträdet gör du som köpare slutbetalningen för bostaden. Därmed blir du juridisk ägare till bostadsrätten och äntligen får du nycklarna!
Vilket datum tillträdet sker kom du och säljaren överens om när ni skrev överlåtelseavtalet. Mäklaren ser till att datumet finns med i kontraktet. Vill ni ändra tillträdesdag i efterhand? Det kan gå bra så länge både köpare och säljare är överens. Mäklaren kan då ta fram ett tilläggsavtal för det.
Hur går ett tillträde till?
Oftast träffas köpare och säljare på mäklarens kontor vid tillträdet. Som köpare ska du få alla nycklar till bostadsrätten och pengarna för köpet ska föras över från din bank till säljarens bank. Se därför till att du har den del av kontantinsatsen som är kvar att betala redo. Stäm gärna av med banken några dagar i förväg så att allt är klart för tillträdet. Själva mötet på tillträdesdagen brukar ta ungefär en halvtimme. Glöm inte att ta med legitimation.
Tillträdet steg för steg
- Köpare, säljare och mäklare träffas, banken brukar finnas med per telefon. Tillsammans går ni igenom beloppet som ska betalas och skriver under likvidavräkningen som visar hur mycket pengar som ska överföras och till vem. Mäklaren har skickat den preliminära likvidavräkningen till banken i förväg så att de har kunnat förbereda utbetalningen av ditt bolån.
- Om säljaren har lån på bostaden står det också med i likvidavräkningen. Köparens bank kontaktar då säljarens bank för att lösa lånet.
- Banken betalar ut ditt bolån för att föra över pengarna till säljarens konto. Du betalar också de sista 5% av kontantinsatsen till banken. (10% har du betalat i förskott som handpenning.) Banken överför sedan hela slutbetalningen till säljaren. Banker kan ha lite olika rutiner för exakt när ni gör vad. Dubbelkolla med din bank vad som gäller.
- Bankerna skickar kvitton på transaktionerna till mäklaren.
- Mäklaren lämnar kvittona till köparen och säljaren.
- Nycklarna lämnas till köparen.
Nu äger du bostadsrätten. Tillträdesdagen behöver inte vara den dag du som köpare faktiskt flyttar in, men äntligen är lägenheten din!
Spara alla dokument
Spara kvitton och andra dokument du får från mäklaren och banken. Du kan behöva dem längre fram när det är dags att deklarera.
Den första bolåneavin betalas normalt månaden efter tillträdesdagen. Ibland kan den innehålla utlägg som till exempel månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Stäm då av de utläggen mot dina kvitton och likvidavräkningen som du fick vid tillträdet.
När du kommer till bostadsrätten första gången
Välkommen till ditt nya hem! Nu när lägenheten är din har du tid att landa och titta närmare på alla detaljer.
Kontrollera gärna att flyttstädningen är ordentligt gjord innan du börjar göra dig hemmastadd. Se till exempel efter att det är rent bakom element och i samt ovanpå köksskåp och garderober. Avlopp ska vara rensade och fönster putsade. Eventuella förrådsutrymmen är lätt att glömma men de ska också vara städade.
Flyttstädningen är säljarens ansvar, om ni inte har avtalat något annat. Även om en städfirma utför städningen är det fortfarande säljaren som är ansvarig för att den görs på ett bra sätt. Är du missnöjd med hur din nya lägenhet är städad är det därför säljaren du ska kontakta i första hand. Ta bilder och anteckna det du inte är nöjd med så har du ett bra underlag inför kontakten.
Om något i lägenheten har gått sönder
Om säljaren har råkat förstöra något i lägenheten under tiden som gått från att ni skrev kontrakt till att du tillträder är säljaren skyldig att åtgärda det. Hit räknas inte normalt slitage som skruvhål efter tavlor och liknande utan bara mer specifika skador. Som köpare har du rätt att tillträda lägenheten i det skick den var när du köpte den. Hittar du fel som inte är att betrakta som normalt slitage är det bra ta bilder och anteckna inför din kontakt med säljaren.
Läge att renovera?
Nu när du har fått nycklarna kanske du vill fixa lite i lägenheten? Vill du till exempel slipa golv eller måla om är det smidigt att göra det innan du flyttar in dina saker.
Nu har du också chansen att sätta stilen på ditt hem. Hur vill du ha det för att trivas? På Instagram och Pinterest kan du hitta massor av inspiration. Gör gärna en moodboard med sådant som passar din personliga stil.
Flytta in – välkommen hem!
Äntligen går flyttlasset. Räkna med att det tar en dag att komma på plats med alla dina saker.
Det kan vara smart att packa en väska med ombyte, necessär, telefonladdare, tejp, sax, papper, penna och annat som du behöver ha lätt åtkomligt under flytten. Förbered också fika och dricka till alla som hjälper till under dagen.
När flytthjälpen gått kan du stänga dörren om dig i ditt nya hem. Förmodligen är det fortfarande ganska rörigt, men det brukar ändå vara skönt att sätta sig ner och ta sig tid att landa lite. Fixa någon enkel middag, ställ i ordning sängen och se till att det finns frukost i kylskåpet till morgonen efter.
Första natten i en ny bostad brukar kännas väldigt speciell. Ta vara på den känslan! Sedan har du nya krafter att packa upp och fixa.
Se över din en månadsbudget
Väl på plats i ditt nya boende kan du stämma av din månadsbudget igen. Jämför din ekonomi nu med den budget du gjorde innan du köpte bostadsrätten.
Blev boendekostnaden ungefär som du hade tänkt dig? Hade du missat något? Dubbelkolla dina inkomster och utgifter i samband med att du får lön och betalar räkningar så har du snart bra koll.
En enkel månadsbudget kan du göra själv i datorn eller med papper och penna. Det finns också appar och andra verktyg som hjälper dig att hålla koll på din ekonomi. På Konsumentverkets webbplats kan du själv göra en budget utifrån dina inkomster och utgifter.
Fortsätt prioritera ditt sparande
När du har koll på din månadsbudget kan du också börja fundera på hur du vill planera din ekonomi framöver. Att amortera på bolånet är ett indirekt sätt att spara.
För varje amortering du gör sjunker lånebeloppet, samtidigt som ditt kapital i bostaden ökar. När du på sikt säljer din bostad kommer du kanske att kunna använda det kapitalet för att köpa din nästa drömbostad. Nästa steg nu är att spara till en buffert.
Buffert för oförutsedda utgifter
En buffert är sparade pengar du lätt kommer åt och som kan täcka oförutsedda utgifter. Sådana oförutsedda utgifter kan till exempel vara att kylskåpet i lägenheten går sönder och behöver repareras eller att du behöver köpa en ny mobiltelefon. Siktar du på att ha ett par månadslöner sparade som buffert kan du också klara dina boendekostnader och andra utgifter ett tag, även om du till exempel blir arbetslös eller sjuk.
Spara till något särskilt?
Det brukar också vara bra att spara till planerade utgifter. Vilka nya sparmål känns viktiga för dig? På kort sikt kanske du vill spara till en resa eller kanske har du en mer långsiktig dröm att spara till?
Sätt nya sparmål
Sätt nya sparmål, kolla upp vilken eller vilka sparformer som passar dig bäst och gör en plan för hur mycket du kan spara varje månad. Om du utgår från din månadsbudget kan du ganska lätt se hur mycket du kan spara. I stället för att spara det som blir över i slutet av månaden kan du också sätta undan den summa du vill spara direkt när du får din lön. På så sätt kan du hjälpa dig själv att inte spendera mer än vad du har tänkt.
Även om du inte sparar exakt så mycket som du har planerat varje månad gör varje sparad krona skillnad! I slutändan blir även små summor stora belopp. Ditt framtida jag kommer att tacka dig för att du har styrt upp din ekonomi.
Detta var sista delen i vår steg-för-steg-guide för dig som ska köpa bostadsrätt. Du hittar de andra
delarna här:
1. Dags att flytta? Innan du börjar leta bostadsrätt
2. Vad kostar det att låna till en bostadsrätt?
3. Hitta din nya bostadsrätt – från annons till budgivning
4. Här vill jag bo! Dags att skriva kontrakt
5. Bolånet – ränta, bindningstid & amorteringar
6. Välkommen hem – tillträde och inflyttning