Kontantinsats
Kontantinsats är den del du behöver finansiera med eget kapital när du köper en bostad. I dagsläget måste kontantinsatsen vara minst 15% av priset på bostaden och pengarna kan komma från exempelvis sparande, arv eller gåva.
För en bostad som kostar 1 miljon kronor innebär det att du behöver betala 150 000 kronor i kontantinsats.
Banken får alltså inte låna ut mer än högst 85% av bostadens marknadsvärde med bostaden som säkerhet. Detta regleras av lagen om bolånetaket som infördes i Sverige 2010. Det kan också hända att banken bedömer att du inte får bolån till 85% av bostadens värde. Det kan bero på din inkomst, din ekonomiska bakgrund eller annat som banken bedömer påverkar din återbetalningsförmåga. Då kan du behöva betala mer än 15% i kontantinsats. Du kan också själv välja att betala mer än 15% av bostadens pris i kontantinsats för att kunna ta ett lägre bolån.
Kom ihåg att kontantinsats inte är samma sak som handpenning. Handpenningen är en förskottsinbetalning på köpeskillingen (vanligen 10% av bostadens pris) och den betalas ofta med en del av kontantinsatsen. När handpenningen är betald återstår kvarvarande del av kontantinsatsen att betala vid tillträdet.
Exempel:
- Du köper en bostad som kostar 2 miljoner kronor. Kontantinsatsen blir då 15% av 2 miljoner, alltså 300 0000 kronor.
- 7 – 14 dagar efter att du har skrivit på kontraktet ska du betala en del av köpeskillingen i förväg, alltså handpenning. Handpenningen är oftast 10% av köpeskillingen. I detta exempel blir handpenningen alltså 10% av 2 miljoner kronor = 200 000 kronor.
- När det sedan är dags för tillträde och du får nycklarna till din nya bostad betalar du resten av köpeskillingen (i detta fall 1 800 000 kronor, varav 100 000 kronor är kvarvarande kontantinsats som inte får finansieras av bolån).
Alla
Accepterat pris / Acceptpris Acceptpris eller accepterat pris är det pris en säljare kan tänka sig att sälja sin bostad för.
Administrationsavgift Administrationsavgift är en avgift en bank eller annan kreditgivare tar ut för att täcka administrativt arbete, till exempel med att skicka fakturor. Administrationsavgiften är olika hos olika banker. Tar du ett nytt bolån ska administrationsavgiften stå med i de allmänna villkoren för lånet.
Alternativregeln till amorteringskravet Vill du utöka ett bolån som du tecknat före 1 mars 2018 kan du välja mellan två sätt att amortera av tilläggslånet. Du amorterar då enligt huvudregeln eller enligt alternativregeln.
Amortering En amortering är en avbetalning på en skuld, till exempel ett bolån. Du kan dela upp amorteringen av ditt bolån på olika sätt, till exempel månadsvis eller kvartalsvis. Att amortera av ett bolån är i sig ett sparande. När du minskar ditt bolån ökar samtidigt ditt innehav i bostaden, och därmed ditt eget kapital.
Amorteringskrav Amorteringskrav är lagstadgade regler som avgör hur mycket du minst måste amortera på ditt bolån. I Sverige finns det i dagsläget två olika amorteringskrav.
Amorteringsplan En amorteringsplan är en plan för hur du ska betala av ditt bolån. När du tecknar ett nytt bolån ska du få en individuell amorteringsplan från din bank. Planen ska vara i ditt långsiktiga intresse och beskriva hur olika sätt att amortera påverkar din skuld och den totala kostnaden för ditt bolån på sikt. Se amorteringsplanen som ett underlag för din dialog med banken.
Amorteringsunderlag Amorteringsunderlag är ett dokument som beskriver bland annat vilka amorteringskrav du omfattas av för ditt bolån.
Andelstal En bostadsrättsförening är uppdelad i andelar, där varje bostadsrätt har sin andel i föreningen. Andelarna anges oftast procent.
Annuitetslån Annuitetslån innebär att du alltid betalar samma fasta summa till banken varje månad för ränta och amortering. I början består din månadsbetalning oftast mest av ränta och bara lite amortering. I takt med att du betalar av ditt bolån betalar du sedan allt mindre i ränta och allt mer i amortering varje månad.